JTX Racing boekt succes maar kent ook tegenslag

John Cuppen van JTX Racing is in de derde wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap 250 in Oss in de top tien geëindigd. Cuppen streed in de eerste manche lang in een groepje van rijders en werd zevende. In de tweede manche verloor hij door een valpartij veel tijd maar wist er toch een veertiende plaats uit te halen en werd hiermee negende in de daguitslag. Maar er was meer succes want Marnick Schel reed naar de zege bij de MON-wedstrijd in Boekel. Ook Jesse liet een goede snelheid zien maar kon niet lekker in zijn ritme komen en behaalde daardoor niet de plaatsen waarop hij had gehoopt. Loeka Thonies kende niet de thuiswedstrijd die hij had verwacht. Nadat hij in de eerste manche niet over de finish was gekomen, eindigde hij in de tweede manche op een tweede plaats in de MX2 klasse.

In de training was het circuit zeer snel maar John vond dit schitterend en was echt aan het genieten op de motor. Omdat de tijdwaarneming in het begin van de tijdtraining niet werkte, wist John niet wat hij stond. Wel had hij al een aantal keren aangezet en sloot de training uiteindelijk af op een vijftiende tijd.

Bij de start van de eerste manche kwam John direct na het starthek in aanraking met de rijder naast hem en moest daardoor in de achterhoede aan de wedstrijd moest beginnen. ‘’Omdat er in de eerste bocht een valpartij was, kon ik gelijk plaatsen winst boeken en kwam op een dertiende plaats uit de eerste ronde. Omdat het tempo er goed in zat, wist ik mijzelf op te werken tot in de top tien. Ik kwam in een groepje van drie rijders te rijden wat een aantal keren verwisselde van positie. Ik kon de rijder voor mij niet passeren waardoor de andere twee rijders weg konden lopen. Ondanks dit wist ik de manche toch op een goede zevende plaats af te sluiten,’’ vertelt John.

De start van de tweede manche was vele malen beter en ditmaal kwam hij in de top tien door de eerste bocht. Omdat er veel stof hing, moest John in de eerste ronde toch een aantal plaatsen prijsgeven. Ook kwam hij op een twaalfde plaats rijdend een keer ten val waarmee zo’n 25 seconden verloren gingen. Vanaf een negentiende plaats vocht hij zich met een goed ritme terug naar een veertiende plaats en werd hiermee negende in de daguitslag.

Loeka Thonies kwam aan de start in het Nederlands Kampioenschap MX2 van de MON in Boekel. De MX2 klasse reed hier samen met de Open Inters. Het circuit lag heel anders dan tijdens trainingen waardoor Loeka even aan de baan moest wennen in de training. Na een aantal minder goede ronden, wist hij in de vierde ronde zijn snelste tijd neer te zetten en kwam hiermee uit op een vijfde tijd en was hiermee het snelste van de MX2-rijders.

Toen het starthek in de eerste manche naar beneden klapte, pakte Loeka een goede start en kwam op een vierde plaats door de eerste bocht. Loeka wist deze positie een aantal ronden vast te houden maar op een zesde plaats rijdend en eerste van de MX2 klasse, kwam hij tot twee keer toe ten val en moest de wedstrijd verlaten.

De start van de tweede manche was minder goed en ditmaal moest hij vanaf een vijftiende plaats terug naar voren zien te komen. De hele wedstrijd heeft hij rond deze positie doorgebracht. ‘’Ik zat niet lekker in mijn ritme op het zware circuit en kon daardoor geen plaatsen winst boeken. In de laatste twee ronden heb ik nog proberen te pushen om de rijders voor mij in te halen maar dit lukte door verschillende foutjes niet. Hierdoor kwam ik op een vijftiende plaats over de finish en was hiermee de tweede MX2-rijder,’’ vertelt Loeka.

Ook Marnick en Jesse Schel kwamen in actie in Boekel. Nadat Marnick in de training twee ronden het circuit had verkent, zette hij aan voor twee snelle ronden en wist in de open nationale klasse een derde tijd op de klok te zetten. In de eerste manche kon hij rond de vijftiende plaats aan de wedstrijd beginnen maar begon gelijk plaatsen winst te boeken en stootte door naar een tweede plaats. In de slotfase verloor hij nog een positie omdat hij het tempo iets moest laten zakken en werd derde. De start van de tweede manche was beter en ditmaal kwam hij rond de tiende plaats uit de eerste bocht. Met een goed ritme werkte hij zich binnen vier ronden op naar de koppositie en wist de manche met een veilige voorsprong winnend af te sluiten. Met deze resultaten wist hij ook het dagklassement te winnen in Boekel.

Jesse wist in de training op het vlakke circuit de snelste tijd neer te zetten. Ondanks zijn snelste tijd mocht hij in de eerste manche pas als 46ste oprijden naar het starthek. Ondanks dit pakte hij toch nog een redelijk en wist tijdens de eerste ronde al door te stoten naar de koppositie. Omdat hij niet lekker in zijn ritme zat, kon hij de koppositie slechts een aantal ronden vasthouden en viel terug naar een tweede plaats. Deze positie leek hij vast te kunnen houden tot aan de finish maar in de laatste ronde kwam hij bij het passeren van achterblijvers ten val en kwam hierdoor teleurgesteld op een vierde plaats over de finish.

De start van de tweede manche was beter en binnen twee ronden wist hij zich op te werken naar de koppositie. Omdat hij niet lekker in zijn ritme zat had hij het moeilijk en kwam ook nog ten val. Na de valpartij heeft hij de wedstrijd rustig uitgereden en werd achtste. ‘’Ik heb nog nooit zo’n slechte dag gehad als deze, hopelijk de volgende keer beter,’’ vertelt Jesse.

john-oss.jpg